A réz alapú strukturált hálózatok kábelezése nem egy bonyolult dolog. A kábelben van 8 db ér, végződtetjük mindkét végén, aztán mérhetjük is. És itt jön a nagy kérdés: mit értünk “mérés” alatt?

Elegendő tudnom, hogy az erek folytonosak? Ehhez – kis túlzással – nem kell más, csak egy laposelem és egy izzó. Szeretném tudni azt is, hogy az adott érpár a megfelelő érintkezőre lett kifejtve. No, már itt elvérzik a laposelemes “mérés”. Tudnom kell a kábelhosszat? Hát persze, ha máshoz nem is, az elszámoláshoz igen. Esetleg arra is kíváncsi vagyok – mint üzemeltető – hogy a link képes lesz-e mondjuk 1Gbps-ot átvinni. Vagy rendszer garanciához kérnek tőlem mérést? Ugye nem is olyan egyszerű, hogy mit értünk “mérés” alatt.

A strukturált hálózatos kábelanalizátorok – tudásuktól függően – különböző feladatok ellátására alkalmasak. Mérés előtt mindig tisztázni kell a megrendelővel, hogy mire kíváncsi. Nyilván minél több tesztet elvégzünk, annál tisztább képet kapunk az adott linkről, de ezzel arányosan a költségek is növekednek.

A mérések három szintje

Bár a köznyelvben mi csak “mérésről” szoktunk beszélni, az angol nyelv jól elkülöníti a három különböző mérési szintet, úgy mint: testing, qualification, certification. Ha azt már sikerült tisztázni, hogy csak a fizikai paraméterekre vagyunk kíváncsiak, még mindig igen sok lehetőség közül tudunk választani. Érfolytonosságot akár a legkorszerűbb Cat8 kábelen is mérhetünk egy pár ezer forintos teszterrel, de amikor ugyanazt a kábelt a rendszergaranciához minősíteni kell, az csak egy több millió forintos kábelanalizátorral lehetséges.

A méréseket tehát három fő csoportra tudjuk osztani, ezek a tesztelés, a hitelesítés és a minősítés.

1. Tesztelés

Ez a legalapvetőbb “mérés”. Biztosítja a kivitelezőt arról, hogy a kábelezés és a csatlakozók szerelése szakszerűen megtörtént, a csatlakozás és az érsorrend megfelelő, a kábel folytonos.

A tesztelés során feltárt gyakori problémák közé tartoznak a rosszul végződtetett erek, a kábelszakadások/zárlatok és a specifikációban megadott maximumokat meghaladó kábelhosszak. Mielőtt a kábelszerelést követően elhagyjuk a munkaterületet, egy ilyen teszt segítségével egy gyors és költséghatékony ellenőrzést tudunk végezni, hogy a nagyobb szerelési hibákat kiküszöböljük. A legtöbb esetben azonban ez kevés ahhoz, hogy a kábelezést használatba tudjuk venni, hiszen még arról sem lesz információnk, hogy az adott link milyen sávszélességre képes.

2. Hitelesítés

Az előbb részletezett egyszerű kábeltesztelésnél egy magasabb szint. Az alapvető folytonossági paraméterek mérésén túl megmutatja, hogy az adott link támogatja-e a szükséges hálózati adatsebességet (pl. az IEEE802.3 100BASE-TX vagy 1000BASE-T) vagy technológiát (PoE, VoIP, stb.).

Például van két végpontunk, amelyek megfelelnek az alapvető folytonossági és érpár-bekötési követelményeknek. Hitelesítés során azonban kiderül, hogy az egyik csak 100BASE-TX, míg a másik akár 1000BASE-T átvitelére is képes. Habár mindkettő teljesítette a legalapvetőbb fizikai jellemzőket, az első linket 1Gbps-on használva sok adatütközés és hiba lesz, azaz csökken a valós sávszélesség.

A hitelesítéssel ellenőrizhetjük a kábelek átviteli kapacitását több gigabites sebességig, a különböző késleltetésérzékeny szolgáltatások (pl. VoIP, video streaming) teljesítményét és a Power over Ethernet (PoE) meglétét. A legtöbb kábelanalizátor képes 10/100/1000 Mbps sebességek tesztelésére, de pl. az AEM TestPro CV100 az opcionális AD-NETCABLE adapterrel 2,5 Gbps, 5 Gbps és 10 Gbps sebességű linkeket is hitelesíthet.

A kábel-sávszélesség hitelesítésével jól elkülöníthetjük a fizikai valamint a magasabb – hálózati eszköz – szintű problémákat. Ebből is látható, hogy az üzemeltetés során a hálózati rendszergazdák életét tudja igencsak megkönnyíteni egy ilyen mérés. Ettől azt még nem tudjuk, hogy az adott link pl. Cat5e vagy Cat6a, ahhoz már minősítenünk kell.

3. Minősítés

Ez a strukturált kábelezés fizikai szintű mérésének legmagasabb szintje, a legszigorúbb iparági előírásokkal. Megmutatja, hogy a telepített link komponensei és a telepítés minősége megfelel a kábelezési szabványoknak.

Egy kábelezési rendszer átadásakor kötelező a linkek minősítése az érvényes TIA/ISO iparági szabványok szerint, hiszen ez igazolja, hogy a felhasznált komponensek (csatlakozók, aljzatok, patch panelek, patch kábelek, stb.) valamint a kivitelezés valóban megfelelnek az előírásoknak. Ez biztosítja a megrendelőt arról, hogy azt kapja, amit kifizetett. Ezen túl a hiteles jegyzőkönyv a kivitelezőt is megóvja a későbbi vitás helyzetektől. A minősítő kábelanalizátorok rengeteg fizikai jellemzőt mérnek a frekvencia függvényében a kiválasztott Category (TIA) vagy Class (ISO) szabványnak megfelelően. Ezt a minősítést a kábelgyártók is megkövetelik a rendszergaranciához. Miközben a hitelesítés és a tesztelés általában a teljes átviteli csatornát (Channel) vizsgálja a link végein lévő patch kábelekkel együtt, a minősítés során lehetőségünk van csak a fixen telepített, ún. Permanent Link mérésére is.

Érdemes tudni, hogy nem minden minősítő analizátor egyforma. Bár mindegyiknek meg kell felelnie az adott TIA/ISO pontossági előírásoknak – amit független laboratóriumok által kell igazolni – egyes analizátorok a kötelezőkön túl számos egyéb paramétert is mérnek, továbbá kényelmi funkciókkal is rendelkeznek.

Egyes minősítő kábelanalizátorok képesek feltárni az olyan kábel-teljesítmény problémák forrását, mint az érpárok közötti túlzott áthallás vagy a szokatlan reflexiós események. Az AEM TestPro CV100 kábelanalizátor áthallás (NEXT) vagy reflexió (RL) hiba esetén képes megjeleníteni annak pontos fizikai helyét, ezzel rengeteg időt spórolva a hibabehatárolásnál. Ezzel a diagnosztikai funkcióval bizonyítható, hogy a problémát a kábel, a csatlakozó vagy esetleg a hanyag kivitelezés okozza. Az opcionális AD-NETCABLE adapterrel pedig a Power-over-Ethernet jelenléte, sőt teljesítménye is ellenőrizhető akár a 90W-ot biztosító 802.3bt szabvány esetében is.

Strukturált hálózatos kivitelezőknek, rendszerintegrátoroknak az átadás-átvételi jegyzőkönyvek elkészítéséhez mindenképpen minősítést kell végezniük. Üzemeltetőként, ha szükséges az átvett kábelezési rendszer szúrópróbaszerű felülvizsgálata, hasznos, ha rendelkezik minősítő analizátorral. Amennyiben üzemeltetés során teljesítményprobléma merül fel, a bonyolultabb hibák (pl. áthallás vagy reflexió) feltárásához szintén minősítő kábelanalizátorra van szükség, amennyiben az rendelkezik fejlett diagnosztikai képességekkel.

Összefoglalva…

…tehát amikor arról beszélünk, hogy pl. egy Cat6a kábelt kell “mérnünk”, ezt különböző szinteken tudjuk megtenni attól függően, mire vagyunk kíváncsiak. Kábelszerelőként elegendő lehet egy gyors ellenőrzés, hogy a csatlakozók szerelése közben nem követtünk el nagyobb hibát. Ha a kábel behúzást és szerelést követően mindent rendben találtunk, kezdődhet a teljes rendszer átadás-átvételi minősítése. Üzemeltetőként pedig sokszor “csak” arra vagyunk kíváncsiak, hogy tudja-e a link pl. az 1Gbps-ot, vagy ott van-e a PoE a végberendezésnél.